Subscribe:

Labels

Saturday, December 1, 2012

НАРОДНИ ПОГОВОРКИ


Арниот јунак дома не умира

Арно братство помило од богатство.

Болеста лесно доаѓа, а лесно не си оде.
 

Без слобода ко риба без вода

Викај по волкот дури не влегол во булукот.

Водата се може да измие, само лошио јазик не може.

Во секое село треба да имаш по еден пријател

Далеку оди, ама и за дома мисли.

Да немаше темница, ич не ќе ни беше мила виделината

Да растуреш е лесно, а да направиш е мачно.

Два лешника еден орев кршат.

Два пати помисли, еднаш прозборуј.

Добрината со добирина се плаќа.

Добри пријатели и од браќа се помили.

Ѕид без малечки камчиња, не стоит,

Јунак без рана , не бива.

Книгата дно нема

 


Gordana Dimovska

No comments:

Post a Comment