Subscribe:

Labels

Sunday, December 22, 2013

ПРОМОВИРАНА НОВАТА КНИГА “ОДБЛЕСОЦИ НА ВЕЛГОШТИ И СВЕТА ПЕТКА“


И како што најавуваме за новото дело во македонската книжевност, на 20 декемри, се промовира книгата “Одблесоци на Велгошти и манастирот Света Петка.“ Промоцијата се одржа во училиштето Живко Чинго во Велгошти во присуство на голем број љубители на пишаниот збор. Присутните со посебна радост ја следеа промоцијта на едно вакво дело кое открива важни детали од нашата историја, податоци за Велгошти и постоењето на црквата Света Петка која претставува светилиште и заштитник на селото Велгошти. Промотори на книгата беа Ана Калајџиевска и Љубица Чифлигароска. 
Во вториот дел пристутните ги проследија настапите со свои песни на Ленче Ристеска, Жаклина Ристовска, Ване Лозаноски и други. Исто така беа прочитани и песни од наши соработници, поети, писатели од дијаспората,Рада Видиновска, Гордана Димовска, Марија Црвенкоска. Им благодариме на учениците при училиштето Живко Чинго за поетското читање со што допринесоа во успешното презентирање на нашите песни и дела.
Настанот го следеше и телевизиската екипа на ТВМ.

Ванѓелко Лозаноски

Прилог објавен и на ТВМ

„Одблесоците на Велгошти и манастирот Св. Петка“, запис за минатото и сегашноста
Убавината на манастирот Св. Петка во Велгошти кој се издигнува како пуст остров во море од зеленило, историското минато на ова живописно село и прекрасната панорама на градот Охрид која се протега од дворот на црквата и ти го одзема здивот, се причините што Ванѓелко Лозаноски пред речиси две години започнал да го пишува делото „Одблесоците на Велгошти и манастирот Св. Петка“. Ретко во историјата на Македонија имало вакво поврзување на еден манастир и местото каде тој се наоѓа. Велгошти, велгоштани и манастирот Св. Петка имаат нераскинлива врска со векови наназад. Доколку велгоштанец се заколне во Св. Петка тоа е закон дека ќе ја исполни заклетвата, вели авторо Ванѓелко Лозаноски. За ова дело да ја види светлината на денот авторот Лозаноски имал помош од повеќе соработници. Коавторот Љубица Чифлигароска вели дека идејата за да се создаде оваа книга тлеела од поодамна и чекала погоден момент за реализација. И коавторот Ленче Трајаноска Николоска не ја крие среќата што е дел од овој проект. Јас сум велгоштанка и точно го знам значењето на овој манастир за мештаните и селото. Тоа е нешто што тешко се опишува со зборови, вели Николоска. Инаку, планирано е во текот на месец февруари да се издаде уште едно дополнето издание бидејќи има уште многу материјали и за селото и за манастирот кои не се објавени во ова дело. (ТВМ)

Мacedonian Timeline
Gordana Dimovska

No comments:

Post a Comment