Subscribe:

Labels

Sunday, June 29, 2014

ЗАНИМЛИВОСТИ ОД СВЕТОТ

Дали знаевте дека:
Првите чевли со високи потпетици биле направени за мажи - аристократи.
Бразил опфаќа 50% од Јужна Америка
Индија е земја со најмногу пошти во светот (над 100 000)
Во Индија има 200 милиони крави
Во Саудиска Арабија нема реки.
Првата болница во Нов Зеланд е отворена во 1843 година.
 Се додека храната не се измеша со плунка не можете да ја вкусите
Човекот  заспива во рок од 7 минути
Мечката  има 42 заби
Стапалата на човекот содржат 26 коски
Мозокот содржи 78 проценти вода
Кармините содржат рибини крлушки
 8% од луѓето имаат екстра ребро
 85% од растителниот свет се наоѓа во океанот
Хавајската азбука има 12 букви
 Коалите спијат 18 часа на ден
Австралија некогаш се викала Нова Холандија. Ова име и го дал холанѓанецот, морепловец Абел Тасман во 1644.
Перт е град во Австралија со најмногу ветрови.
Во Швајцарија секој човек јаде 10 килограми чоколадо годишно.
Макадејмиа се отровни за кучињата.
Името M&M's на малите чоколадни бомбони се всушност иницијалите на произведителите Марс и Мури.
Австралија е единствена земја во која нема активни вулкани.


Gordana Dimovska

No comments:

Post a Comment