Subscribe:

Labels

Sunday, September 13, 2015

ВО ТУЃИНА

Битола
те гушкам во песна
староградска лесна,
песна што некогаш болно звучи
болно јачи,
душава за младост,
гори, плачи
Споменот ми жубори
ко таен извор
што блика вода
и слика мие.
Воздишка ме мори
нежна
во душава носталгија
натежна
Сеќавање капе
капка по капка
ја лади раната жарка
Битола ми е насмевска,
мелем на рана -
македонска песна ми стана.
Поема од стихозбирката Битола Бабам Битола 2015 (второ проширено издание)
Автор: Љубица Поповска
Poema "Bitola"
Avtor; Ljubica Popovska


No comments:

Post a Comment