Subscribe:

Labels

Thursday, July 21, 2016

КУЛТУРНАТА МАНИФЕСТАЦИЈА “ВОЗНЕС“ 2014 СО СИЛНА МИСИЈА

Повод за овај напис се признанијата и наградите кои ги добивме јас и Гордана Димовска на Манифестацијата"Вознес 2014" и конкурсот за поезија под името "Битола ,момо нагиздена со што оваа манифестација доби и меѓународен карактер.
Нема град што може да се пофали како Битола да има свој патник низ времето посеано со љубов и топлина од душата збогатено со дела од музата на поезијата.Секој збор,секој чекор,секое утро да биде Битола и само Битола.Сета љубов,сиот живот и енергија да ги внеси во едно капитално дело за Битола,"Перформансите на Широк Сокак".И пред крајот на изодениот животен пат,Битола ја збогати со поетската,културна манифестација"Вознес 2014" за да не ја дочека следната година.
Но,негов наследник стана неговата ќерка Гордана Такец,која во име на таа љубов и тој завет го продолжи"Вознес 2014",зашто сеуште по битолските улици чекори тој,синот на Битола, Димитар Димитровски Такец.
Сета негова енаргија,идеи,љубов,истрајност,упорност и работливост се вселија во неа, и таа продолжи понатаму да го слави ликот и делото на татка си, да ја слави Битола.
Со формирање на Фондацијата Такец,таа го размрда културното  и литературното живеење во градот.
Формирајќи свој стил почна со несмален интензитет да твори и за кратко време издаде неколку романи кои станаа хит во наши услови на живеење.Со несмален интензитет почна и да слика.
Следеа наградни конкурси за поезија,продажни хуманитарни изложби,откривање и промоција на млади поети,промоција на нејзини и книги од други автори.Се'со цел да го прошири и збогати ликовното,просветното и културното  поле во градот.
На конкурсот за поезија"Битола,момо нагиздена"во рамките на манифестацијата"Вознес 2014",а по повод гдишнината од смрта на Димитар Димитровски Такец,Фондацијата ми ги додели наградите.
-ГРАН-ПРИ за песната"Битола,момо нагиздена"
-ПРВО освоено место за песната"Пајтони"
-ПРИЗНАНИЕ-награда за ВОНВРЕМЕНСКА поезија
-ПРИЗНАНИЕ-награда за плодно поетско творештво и ширење на македонизмот преку креативно создавање.
-ПРИЗНАНИЕ "Митровденски битолски медалјони" на Љубица Поповска, ПОЕТЕСА за Борец за макадонската кауза и чувар на аманетот на нашите предци.
Како поклон бев почестена да го добијам капиталното дело на такец"Перформансите на Широк Сокак".Следеа"Хемија"и "Жена безвремена",најновите романи од Гордана Такец,Уметничка слика-нејзино дело,маица со натпис Безвремена,како и Публикацијата"Битола,момо нагиздена" со поезија и од наградените автори.

Љубица Поповска
No comments:

Post a Comment