Subscribe:

Labels

Wednesday, August 31, 2016

ПОРТОКАЛОТ И ЛИМОНОТ ЛЕК ЗА МНОГУ БОЛЕСТИ

Антиоксидантите во портокалите и лимоните можат многу да помогнат во превенцијата на срцеви болести, џигерот, и дијабетисот.
Цитрус антиосидантите го подобруваат протокот на крв низ коронарните артерии, за да ја намалат способноста на артериите да се формираат крвни згрутчувања и да се спречи оксидација на LDL ("лошиот") холестерол, што е прв чекор во формирањето на мрснотии на артеријата.


Цитрусите, исто така се богати со витамин Ц и се добар извор на фолна киселина и тиамин. Витаминот Ц е моќен антиоксиданс и го штити телото од штетните слободни радикали. Тоа е исто така потребен за синтеза на колаген, кој им помага на рани лекува и помага да се одржи на крвните садови, тетивите, лигаментите и коските заедно. Фолната киселина е потребна за клеточната делба и синтезата на ДНК. Тиамин е витамин Б важен за метаболизмот.

Витамин Ц во цитрусите, силно ја потпомага апсорпцијата на железо во храната. Витаминот Ц се врзува со железото во дигестивниот тракт и Ц комплекс железо-витамин се апсорбира заедно.


Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment