Subscribe:

Labels

Tuesday, September 13, 2016

НАУЧИ ДА ГО СЛУШАШ СРЦЕТО

Многу често се случува “да заглавиме“ во времето и да живееме според правилата на некој друг. Живееме во догма, се водиме по размислувањата на другите луѓе. Токму размислувањата на другите го реметат нашиот  внатрешен глас, интуиција, верба во срцето.

Сите сме биле таму. Заглавени во средината на некој режим на донесување на одлуки нашето срце ни кажува една работа, а нашиот ум се обидува да не заштити од нешто. Две сосема различни насоки, едната е правилна, а другата логичка опција. За која опција се одлучувавте досега? Дали вашите одлуки звучат правилно или ги чувствувате како правилни? Животот може да биде исполнет со логички решенија, тоа е добро но не во склад со срцето кое има сосема друг концепт. Денес сме толку заглавени во донесување на одлуки врз основа на бескрајни за и против листи, кои никогаш не даваат простор за нови можности и потенцијали.


Иако ние сме особено лоши во предвидување на иднината а сепак се замислуваме како да сме во кристалната топка, но тоа е сепак само предвидување..Повеќето решенија се донесуваат во форма на чувството но тоа не може да се види надвор, изгледа невозможно и се откажуваме.

Полесно е да се прати таа наша “сигурна“ рутина. Нашите исти мисли и навики се составен дел од нашиот секојдневен живот. Ние можеме да ги споделуваме мислите и верувања, врз основа на нашето минато, и да го насочиме нашиот живот или можеме да внесеме нов живот во нив. Одлуката е до нас. Со додавање на повеќе простор и подлабоко чувство во вашиот процес на донесување одлуки ви донесе повеќе можности во вашиот живот. Тоа е време да почнат да учат како да се движите овие нови води.
Се што треба да направите е да одржите рамнотежа меѓу два аспекти на вашето битие, срцето и умот.
Животот и онака е голем експеримент, па така и треба да се третира. Правејќи серија на мини-експерименти ќе научите да ги препознавате, осеќате импулсите кои повикуваат од срцето. Во овој случај клучот е АКЦИЈА.

Можете или да дејствувате врз основа на овие повици или да ги оставите да исчезнат. Изборот е секогаш во ваши раце, но ако допуштите да ви исчезнат тогаш навистина не го вреднувате вашиот вроден потенцијал и вредност како човечко суштество. 

Пред да почнете со  рационализирање, зошто не преземете акција? Направете мал чекор напред, признајте го длабокото чувство и дејствувајте според него. Погледнете што се случува. Како што можете да преземете акција, така се јавува и довербата во вашата способност да верувате во поголеми дела.
Вие не можете да оставите трага на вашите чекори одејќи напред, тие ќе се појават како резултат на вашата акција  Мора да најдете време да направите рефлекција на вашиот живот, на процесот, и на вашиот нов пат на учење. Следење на процесот, поставување длабоки прашања, следење на длабоки чувства, преземање акција, се најдобар начин за развивање на способноста да го слушате вашето срце. На овој начин ќе бидете во можност да се потпирате на себе, да си верувате на одлуките дури и ако умот вели дека се неразумни. 

Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment