Subscribe:

Labels

Wednesday, November 23, 2016

БЕЗ ИЗГОВОРИ

Често пати наоѓаме изговори за тоа дека сме премлади и стари да сториме некои работи.Не е важно колку години имате сега. Вие никогаш не сте премногу млади или премногу стари за да успеете во она што го сакате. Еве краток список на луѓе кои се постигнале големи работи во различни возрасти. 
1) Хелен Келер, на возраст од 19 месеци, стана глува и слепа. Но, тоа не ја запре за да стане првата глува и слепа која се здоби со диплома за уметност. 
2) Моцарт веќе почна да свири на виолина и да компонира уште од петтата година.
3) Ширли Темпл беше 6 години кога  стана филмска ѕвезда со филмот  "Светли очи."
4) Ана Франк беше 12 кога го напиша Дневникот на Ана Франк.
5) Магнус Карлсен стана велемајстор во шах на возраст од 13 години.

6) Надја Команечи беше гимнастичарка од Романија, која постигна седум  десетки и освои три златни медали на Олимписките игри на 14 годишна возраст.
7) Тензин Gyatso беше официјално признат како 14-ти Далај Лама во ноември 1950 година, на возраст од 15 години.
8) Пеле, (фудбалската ѕвезда) имал 17 години кога победи на Светското првенство во 1958 година во Бразил.
9) Елвис беше ѕвезда на 19-годишна возраст.
10)  Џон Ленон беше 20 години и Пол Макартни беше 18 кога Битлс имаа  прв концерт во 1961 година.
11) Џеси Овенс беше 22 кога го освои 4 златни медали во Берлин 1936 година.
12) Бетовен беше виртуоз на пијано од 23 години
13) Исак Њутн ја напиша Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica на возраст од 24 години.
14) Роџер Банистер беше 25 кога тој го собори рекордот од  4 минути за милја (1609,34 м)
15) Алберт Ајнштајн беше 26 кога ја напишал Теорија на релативноста.
16) Е. Ланс Армстронг беше 27 кога ја  победи  Тур де Франс
17) Микеланџело создал две од најголемите скулптури "Давид" и "Пиета" на 28 г.
18) Александар Велики, на 29 години, ја создаде една од најголемите империи на античкиот свет.
19) J.K. Роулинг беше 30 години, кога ја заврши првата книга,  Хари Потер
20) Амелија Ерхарт беше 31 години, кога стана првата жена која го прелета Атлантскиот Океан
21) Опра беше 32 кога таа ја започна својата емисија и стана шоу со највисок рејтинг. 
22) Едмунд Хилари беше 33 кога прв го освои Монт Еверест
23) Мартин Лутер Кинг беше 34 кога тој го напишал фамозниот говор "Мојот сон".
24) Марија Кири беше 35 години, кога беше номинирана за Нобеловата награда за физика.
25) Браќата Рајт, Орвил (32) и Вилбур (36) го измислија и изградија првиот  успешен авион во светот.
26) Винсент Ван Гог бил 37 години кога умрел речиси непознат, но сепак неговите слики денес се во вредност од милиони долари.
27) Нил Армстронг беше 38 кога тој стана првиот човек кој стапнал на Месечината.
28) Марк Твен беше 40 кога ја напиша: "Авантурите на Том Соер" и 49 години, кога ја  напиша: "Авантурите на Хаклбери Фин"
29) Кристофер Колумбо беше 41 кога ја откри Америка
30) Роза Паркс беше 42 кога одби да ја испочитува  наредбата на возачот на автобус да го отстапи своето седиште за еден бел патник.
31) Џон Ф. Кенеди беше 43 години, кога стана претседател на САД
32) Хенри Форд беше 45 кога Ford T излезе.
33) Сузан Колинс беше 46 кога ја напиша: "The Hunger Games"
34) Чарлс Дарвин беше 50 години кога излезе неговата книга за потеклото на видовите .
35) Леонардо да Винчи беше 51 години кога ја наслика Мона Лиза.
36) Абрахам Линколн беше 52 кога стана претседател.
37) Реј Kроc беше 53 кога го купи Мекдоналдс  и го издигна на  невидено ниво.
38) Д-р Seuss беше 54 кога ја напиша: "Мачор во шапката".
40) Чесли "Sully" Саленбергер Трети беше 57 години кога  успешно слетал со  САД ервејс  1549 над реката Хадсон во 2009. Сите 155 патници на авионот преживеале.
41) Полковник Харланд Сандерс беше 61 кога го отвори познатиот ресторан KFC 
42) J.R.R Толкин беше 62 кога ја објави Господар на прстенот
43) Роналд Реган беше 69 кога стана претседател на САД
44) Џек Лалејнна возраст од 70 години со лисици, окови, влечеше 70 мали кајчиња.
45) Нелсон Мандела беше 76 кога стана претседател.

No matter how old you are now. You are never too young or too old for success or going after what you want. Here’s a short list of people who accomplished great things at different ages
1) Helen Keller, at the age of 19 months, became deaf and blind. But that didn’t stop her. She was the first deaf and blind person to earn a Bachelor of Arts degree.
2) Mozart was already competent on keyboard and violin; he composed from the age of 5.
3) Shirley Temple was 6 when she became a movie star on “Bright Eyes.”
4) Anne Frank was 12 when she wrote the diary of Anne Frank.
5) Magnus Carlsen became a chess Grandmaster at the age of 13.
6) Nadia Comăneci was a gymnast from Romania that scored seven perfect 10.0 and won three gold medals at the Olympics at age 14.
7) Tenzin Gyatso was formally recognized as the 14th Dalai Lama in November 1950, at the age of 15.
8) Pele, a soccer superstar, was 17 years old when he won the world cup in 1958 with Brazil.
9) Elvis was a superstar by age 19.
10) John Lennon was 20 years and Paul Mcartney was 18 when the Beatles had their first concert in 1961.
11) Jesse Owens was 22 when he won 4 gold medals in Berlin 1936.
12) Beethoven was a piano virtuoso by age 23


13) Issac Newton wrote Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica at age 24
14) Roger Bannister was 25 when he broke the 4 minute mile record
15) Albert Einstein was 26 when he wrote the theory of relativity
16) Lance E. Armstrong was 27 when he won the tour de France 
17) Michelangelo created two of the greatest sculptures “David” and “Pieta” by age 28
18) Alexander the Great, by age 29, had created one of the largest empires of the ancient world
19) J.K. Rowling was 30 years old when she finished the first manuscript of Harry Potter
20) Amelia Earhart was 31 years old when she became the first woman to fly solo across the Atlantic Ocean
21) Oprah was 32 when she started her talk show, which has become the highest-rated program of its kind
22) Edmund Hillary was 33 when he became the first man to reach Mount Everest
23) Martin Luther King Jr. was 34 when he wrote the speech “I Have a Dream."
24) Marie Curie was 35 years old when she got nominated for a Nobel Prize in Physics 
25) The Wright brothers, Orville (32) and Wilbur (36) invented and built the world's first successful airplane and making the first controlled, powered and sustained heavier-than-air human flight
26) Vincent Van Gogh was 37 when he died virtually unknown, yet his paintings today are worth millions.
27) Neil Armstrong was 38 when he became the first man to set foot on the moon.
28) Mark Twain was 40 when he wrote "The Adventures of Tom Sawyer", and 49 years old when he wrote "Adventures of Huckleberry Finn"
29) Christopher Columbus was 41 when he discovered the Americas
30) Rosa Parks was 42 when she refused to obey the bus driver’s order to give up her seat to make room for a white passenger
31) John F. Kennedy was 43 years old when he became President of the United States
32) Henry Ford Was 45 when the Ford T came out.
33) Suzanne Collins was 46 when she wrote "The Hunger Games"
34) Charles Darwin was 50 years old when his book On the Origin of Species came out.
35) Leonardo Da Vinci was 51 years old when he painted the Mona Lisa.
36) Abraham Lincoln was 52 when he became president.
37) Ray Kroc Was 53 when he bought the McDonalds Franchise and took it to unprecedented levels.
38) Dr. Seuss was 54 when he wrote "The Cat in the Hat".
40) Chesley "Sully" Sullenberger III was 57 years old when he successfully ditched US Airways Flight 1549 in the Hudson River in 2009. All of the 155 passengers aboard the aircraft survived
41) Colonel Harland Sanders was 61 when he started the KFC Franchise
42) J.R.R Tolkien was 62 when the Lord of the Ring books came out
43) Ronald Reagan was 69 when he became President of the US
44) Jack Lalane at age 70 handcuffed, shackled, towed 70 rowboats
45) Nelson Mandela was 76 when he became President” 
― Pablo


Gordana Dimovska

No comments:

Post a Comment