Subscribe:

Labels

Saturday, April 1, 2017

ПЛАДНЕВНА ЗАВЕШТАНИЈА

Автор: Розита Христовска
Обзорува денот
од четири изгрејсонца
со снопови светлина
прекршени во парче црнозем
на кое од камен живот се раѓа.
Тука каде се’ започнува
а никогаш духот не умира.
Тука каде е зачната вечноста
и бесмртноста исткаена
од збиени нишки на искони.
Тоа тука е токму овде
каде времето оставило стапки
и траги бележани со крв
впиена во земјата
полна со коски
трупани од памтивека.
Токму овде кај што газиме
ние страдалниците,
ниедна молитва
не ни била залудна.
Ете затоа сме уште тука,
ете затоа се’ уште не има
такви какви што сме,
ние чедата паталци
распнати низ столетијата
со бреме од завештанија
да не наведнеме глава,
дури шепотот на усни
во вресок не загрми
и небото јасно не се отвори.

Розита Христовска
31.03.2017
Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment