Subscribe:

Labels

Thursday, July 13, 2017

МАКЕДОНСКИ КОД

Да застанеме во одбрана на македонскиот идентитет
Сите историски извори и напишани, матријални и усни, поврзани со етнологијата и лингвистиката народните традиции облека, музички инструменти, покуќнина и фолклорот ја обелоденуваат историската вистина во светлината на континуитетот на автентичен македонски идентитет низ вековите. “Многу ме погодуват незнаењето на македонските академици и политичари...Не знам дали ни е потребен македонски цар од било каде да знае да ја сака и да се бори за Македонија...па нека биде и Индијанец...Се борам со сите сили и духовни и физички..Света Богородица да ни помогне...Вербата поголема ми е во мудрата и храбра дијаспора, која со љубов е поврзана со Македонија“ - Ванѓелко Лозаноски
Александар Стојчев во „Отворено студио“ на ТВ НОВА на тема „За или против одбрана на македонизмот и македонскиот јазик изјавува:“Институциите молчат и тоа е понижувачко во однос на сите генерации што живееле и живеат на овие простори. Тие се оградуваат дека не е нивна работа да се вмешуваат во дневно-политички активности, иако се работи за историски проблем. Не можеме молкум да се откажеме од нешто што е наше и тоа е навредливо и за осуда. МАНУ е собир на врвни научни работници. Не можам да поверувам дека нема начин на кој тие можат да дејствуваат за одбрана на македонизмот“
 Стојчев исправено остро се спротивставува на контраверзните изјави на директорот на бугарскиот национален историски институт Божидар Димитров кој е еден од најголемите негатори на македонизмот. Ако ИНДИЈАНЦИТЕ во Америка беа прогонувани од Америка..денесАмерика со нови проекти се бори за опстанок на Индијанците. Австралија војуваше за да ги уништи Абориџините. сега се води битка за нивно вклопување во општеството...Зошто се населија народи кои не ја сакаат Австралија како своја Мајка...Грција од ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА ги прогони Македонците кои низ вековите создадоа просвета, култура убави села и градови...А насели диви племиња од Азија, се населија и албанците и што направи Грција, сама нож си заби...Бугарија направи злодело кога се појави како заштитник на Македонците од Тракија и Грција и им наметна сурово духовно ропство......

Извадоци од статијата на Стефан Захариев:…Но толку сега што говоревме за свадбата на богатиот Македонец Каран, сега да го оставиме споменатиот Атинеј да докажува дека Римјаните ја прифатиле раскошноста во гозбите од Македонците, и да ги видиме оние од сегашните Македонци, кои заслепени од подзатворениот блесок на елинските мудрувања прифаќаат да се презираат и да се откажуваат од својата народност. Затоа по опишувањето на Карановите гозби ми се виде времето поволно да извикам и оф: навистина колку сме одалечени од времето кога од сите денес наречена Елада (Грција) беше потчинета од Македонската власт, и се одалечуваше од нивната јунаштина, на нивните богати пирови, и робски ги обожаваше…

Ванѓелко Лозаноски
Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment