Subscribe:

Labels

Saturday, January 13, 2018

ОГНОВИ


Автор: Гордана Димовска
Огнови разгорени, силни
Расфрлаат искри со возбуда, радост, убави желби и надеж за подобро утре.
И денес спомни си за големата добрина и ука
На големиот Отец на црквата Христова,
Да не заталкаш во погрешни правци
Да не се изгубиш во немирни реки
Да не ти остане душата ко пустина празна
И жедна за духовна храна.

Неговата рака ги хранеше сиромашните и гладни
Ги поеше жедните за вода но и за ука,
Се исправи силно против разодорот и ересот
За да царува љубов и правдина во светот.


И во негова чест паричка за среќа ставаме во лепче
Традицијата да продолжи на секое парче македонска земја
На секој континент каде Македонец гнездо свил
Да биде светло катче полно со дарежливост и љубов
Како што и тој бил, Големиот Отец, Свети Василиј Велики.

И еве, светлината од пламенот на василичарскиот оган
Се распослала над секој дом и стреа,
Во родното огниште но и преку океани, мориња ширни.
 И секој миг исфрла се повеќе искри
испраќа пораки врели, За Василица и годината што иде.
Ги гали вжарените образи и милно шепоти во тивката ноќ
Само да знаеш да се прикрадеш и чуеш нејзините тајни
Ќе те свие во својата топла прегратка  и исполни со моќ.

Poem/Boonfires by Gordana Dimovska

Fire flames, strong

Sparkling sparks with excitement, joy, beautiful wishes and hope for a better tomorrow.

Reminder of the great kindness and guidance

God gave us not to get lost

ant take  wrong directions

Not to get lost in the restless rivers

Don't allow our soul to remain empty like a desert

without spiritual fulfillment .... 
Poem about Macedonian traditional New Year and St Vasilij day

Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment