Subscribe:

Labels

Saturday, January 20, 2018

МАКЕДОНИЈА

Автор: Нове Богојески
Со златни букви
врз божји камен
име навезено,
со свето длето
в карпа издлабено,
од памтивек 
на поколенија
пренесувано.
Газена,ограбувана,
поробувана,разделувана
и пак создавана.
Од пепелта
како феникс
изникната,
како троскот
и пиреј
неуништива.
И војски врвеле,
и војни се воделе,
пепел,чад
и пламен.
Ропство клето,                                                                                                                            
зандани темни,
а синџири тешки,
нерамна борба,
живот или смрт,
но силна верба
 во изгрејсонце
и  слободарско утро .
Аманетот  уште стои :
Името вечно,
вечно да трае.Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment