Subscribe:

Labels

Sunday, March 25, 2018

ДАЛИ СТЕ ЗАВИСНИ ОД ПРЕЗАФАТЕНОСТ?


Живееме во време кога постојано сме во акција да завршиме што повеќе работи, во време каде презафатеноста е како доказ дека работиме, дека сме вредни или добар изговор да прикриеме ранливи вистини од животот.
Знаци дека сте адиктирани од презафатеност:
Се забележувате себе си дека опсесивно го проверувате вашиот телефон  во текот на денот, особено кога сте уморни, преоптоварени или вознемирени.
Кога некој сугерира да се релаксирате и да не правите ништо, а вие си велите себеси: "Што всушност значи тоа? Што прават луѓето кога не прават ништо? "
Кога ќе се најдете себеси да не правите ништо, се чувствувате виновни дека не сте продуктивни.
Вие ментално ги оценувате бројот на продуктивни часови што сте ги имале на крајот на денот и според тоа оценувате како се чувствувате за себе со тоа колку сте биле исполнети во денот.
Се наоѓате себеси "жалејќи се" за тоа колку сте зафатени а истовремено сте горди што имате толку многу на вашето "мени" што едвај можете да дишeте.
Велите дека сте премногу зафатени да медитирате, да го движите вашето тело, да се шетате со своите пријатели, да внесувате љубов, да подготвувате здрава храна за себе или да продолжите со датумите (со себе, со вашиот сопружник или со нови луѓе).
Ако 3 или повеќе од горенаведените изјави ве опишуваат, тогаш вие сте зависници од презафатеност.
Излезот од презафатеноста најчесто се бара во духовноста како фундаментална вежба на срцето, длабоко уверување дека сме силно поврзани со силата поголема од нас самите - сила втемелена во љубов и сочувство. За некои од нас, тоа е Бог, за другите тоа е природата, уметноста, па дури и човековата духовност. Верувам дека поседувањето на нашата способност е чин на признавање дека сме свети. Научете да се грижите за себе и вашиот духовен живот.
Духовноста е можеби најприродното нешто што постои. Тоа е едноставно вашата свест која дознава дека сте повеќе од само тело. Духовноста ви дозволува да го следите своето срце. Ве охрабрува да ја слушате вашата интуиција и да го правите она што е најдобро за вас и за другите околу вас. Духовноста ви дозволува да бидете најдобрата верзија од себе и нема ветувања за казна или за награда. Наградата е вашата среќа. 

Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment