Subscribe:

Labels

Monday, May 28, 2018

ПРОМОЦИЈА НА МАКЕДОНСКИ КНИГИ ВО МЕЛБУРН

Пишува: Јанко Томов

Најголема промоција на авторски дела-книги, од Македонски автори од Австралија, а и досега  во дијаспората, на Саемот на книгата, одржан во Мелбурн, Викторија, на 24 мај 2018 година, благодарение на членовите на К.П. Здружение „Кочо Рацин“, раководено од  претседателката Гордана Димовска, позната авторка и промотор  на литературни Македонски дела-книги и исто така и на  патриотски написи со историски и поетични  содржини, ја зголеми општата прослава во светот, во Чест на 24 мај -денот на Словенските просветители Св. Кирил и Методиј.
Сите тие драгоцени литературни и историски дела, од македонски автори, промовирани во Австралија и дијаспората, специјално за зголемувањето на значењето на македонскиот јазик, кое го користат Македонците уште од праисторијата и преку античкиот период до денес, а истакнати пред Австралиската јавност, по повод на денот на македонските браќа Св. Кирил и Методиј, познати како Словенски просветители.

Со цел, за спас на јазикот на сите источно-јужни народи во Европа и дел од Азија, како и за опстанок и за проширување на  Православната религија,  која ја користат околу 300 милиони народи на Европа и дел од Азија. Македонските браќа Св. Кирил и Методиј го создадоа   Кириличното писмо, во времето на владеењето на македонската династија во Византиското царство. Поврзано со тоа, во Македонија, пред 1.000 години (еден милениум),  се создаде Охридска Архиепископија, која и ден денешен е активна во Република Македонија. За таа цел, денес во Република Македонија,  се одржува голема јубилејна прослава, во Охрид.


Јанко Томов, Бризбен, Австралија

Најголема промоција на авторски дела-книги, од Македонски автори од Австралија, а и досега  во дијаспората, на Саемот на книгата, одржан во Мелбурн, Викторија, на 24 мај 2018 година, благодарение на членовите на К.П. Здружение „Кочо Рацин“, раководено од  претседателката Гордана Димовска, позната авторка и промотор  на литературни Македонски дела-книги и исто така и на  патриотски написи со историски и поетични  содржини, ја зголеми општата прослава во светот, во Чест на 24 мај -денот на Словенските просветители Св. Кирил и Методиј.
Сите тие драгоцени литературни и историски дела, од македонски автори, промовирани во Австралија и дијаспората, специјално за зголемувањето на значењето на македонскиот јазик, кое го користат Македонците уште од праисторијата и преку античкиот период до денес, а истакнати пред Австралиската јавност, по повод на денот на македонските браќа Св. Кирил и Методиј, познати како Словенски просветители.
Со цел, за спас на јазикот на сите источно-јужни народи во Европа и дел од Азија, како и за опстанок и за проширување на  Православната религија,  која ја користат околу 300 милиони народи на Европа и дел од Азија. Македонските браќа Св. Кирил и Методиј го создадоа   Кириличното писмо, во времето на владеењето на македонската династија во Византиското царство. Поврзано со тоа, во Македонија, пред 1.000 години (еден милениум),  се создаде Охридска Архиепископија, која и ден денешен е активна во Република Македонија. За таа цел, денес во Република Македонија,  се одржува голема јубилејна прослава, во Охрид.
Јанко Томов, Бризбен, АвстралијаMacedonian timeline

No comments:

Post a Comment