Subscribe:

Labels

Thursday, November 17, 2016

ТАЈНАТА НА ЦВЕКЛОТО

Едно истражување докажува дека јадењето на цвекло придонесува за побрзо трчање и одење на човекот. Овој црвен зеленчук исто така спомага за старите луѓе да можат подобро и побрзо да се искачуваат на скали или да го стигнат автобусот. Тајната на цвеклото лежи во содржувањето на нитратите кои ја зголемуваат енергијата во мускулите. Студијата е спроведена на две групи на луѓе, на едните им бил даден сок од цвекло а на другите сокот од цвекло не содржел нитрати. Спрема тоа, тие се покажало дека првата група трчала многу побрзо од другата.

Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment