Subscribe:

Labels

Monday, April 3, 2023

Interview with Sime Mladenovski, producer and editor of 'Faces and deeds' and TV SUN

MT – It's i good to have you back on MT with some exclusive news, What is the latest on your end?

SM - Life is a short novel which pagees turn slowly, novel read quickly, and it is always unfinished, unproven, and never repeated. I often say this because i want to pass on the message: to help each other, that's the only way we would like to move forward.and if that happens I will be fulfilled.I often say this thought because it carries a strong message. I would really like the Macedonians to unite once and for all, to respect each other, to help each other, that's the only way we can move forward. Enough of vain arrogance, jealousy, that pulling us back not forward and there is no progress in the future. If we were to talk about my plans, there are many, but I would like to realize half of them and I will be very happy with that.The latest exclusive for Macedonian Timeline Australia, is that we enter in the documentary film festival in Brazil which will be held in July. We produced a beautiful documentary with our team, a touching story about a family that was left to fight on it's own. But again i will say Lord is great and help the family now that family are very successful businessmen in distant Norway.

Saturday, April 1, 2023

МУМБА ПАРАДА МЕЛБУРН 2023

13 март 2023 - Како и секоја година така и оваа, по 69 пат парадата собра повеќе од сто илјади посетители пред кои продефилираа 1800 учесници, претставници на организации, здруженија и етнички групи од Викторија. 
Од 1955 година, оваа спектакуларна парада ги воодушевува Мелбурнчани со своите фантастични плови, џиновски кукли, танцувачки групи облечени во прекрасни носии.  
Во 1856 година Синдикатот на работниците излезе со кампања ‘Осум часа работно време‘ во чиј склоп се одржа и масовен марш во Мелбурн. Благодарение на овој марш, работниците се здобија со повеќе права и се изборија за 8 часовен работен ден. Оттогаш па до денес секој втор понеделник во март, се празнува Денот на трудот во австралиската држава Викторија. На овој ден посебно се потсетуваме на борбата на Синдикатот за здобивање со економски и социјални достигања на работниците. Официјална декларација за означување на овој ден како национален празник е потпишана во 1879 година. Во знак на овој протестен марш и ден денес се одржува спектакуларниот фестивал Мумба. Фестивалот секоја година е посетен од стотици илјади жители на Мелбурн и околината а посебно место зазема парадата која вклучува голем број на етнички групи во Мелбурн. Оваа година Мумба парадата се одржа под мотото Магијата на Мумба парадата. Мелбурнчани гордо ја презентираат енергијата и духот која пулсира во овој мултиетнички град.
Мумба монарси, Роб Милс и Ронда Бурчмор од 2023 година

Интервју со Симе Младеновски продуцент и уредник на Лица и Дела тв Сонце


MT – Да го започнеме ова интервју со некоја ваша мисла и порака? 

СМ - Животот е краток  роман кој брзо се чита споро се листа секогаш е недовршен,недокажан,нема реприза.Често ја кажувам оваа мисла бидејки носи силна порака.Многу би сакал ние македонците еднаш за секогаш да се обединиме да се почитуваме,да си помагаме едни  на други, само така можеме да одиме напред. Доста е веќе суета ароганција, љубомора,  со тоа се тоне не се оди напред и нема напредок во иднината. Кога би разговарале за моите планови ги има многу,но јас би сакал пола да ги реализирам и со тоа ќе бидам задоволен. 

МТ - На што работите моментно?

Најново најекслузивно за  Macedonian Timeline Австралија, е нашето влегување на филмскиот фестивал за документарени филмови во Бразил кој ќе се одржи во jули. Направивме со нашата екипа еден убав документарец, една трогателна приказна за едно семејство кое било оставено само на себе. Но пак ќе кажам господ е голем и им помага. Сега тоа семејство се многу успешни бизнисмени во далечната Норвешка. Кога ми предложија да го работам филмот размислував многу, многу идеи ми доаѓаа но се надевам успеавме да го доловиме сето тоа како го замислив, и сметам дека ќе биде доста успешен филм. Филмот Јад претставува можеби на некој начин секојдневие во Македонија како се преживува и на кој начин многу семејства се мачат за својата егзистенција.Не би откривал повеќе за филмот се надевам на успех во Бразил во Рио Де Женеиро каде можеби од самата организација ќе бидеме повикани на самиот фестивал тоа ќе ни биде големо задоволство.

Wednesday, March 1, 2023

ПРОГЛАСЕНИ НАГРАДЕНИТЕ ДЕЛА ЗА ПРЛИЧЕВА НАГРАДА


Жири комисијата во состав на
Мери Петковска (претседател),Славица Ристеска и Драгица Митев ги објави наградените дела од традиционалниот конкурс за Прличева награда за 2022 година организиран од Македонското литературно друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј.Конкурсот се организира за последните 45 години и има за цел да ги поттикне Македонците во Австралија да го промовира македонскиот јазик и ја задржува традицијата за негување на македонскиот пишан збор. За четирите категории пристигнаа 44 дела. Жири комисијата ја донесе следнава одлука:

Песни за возрасни

 
Прва награда: „Од туѓина стигнав  -  Шифра: дедо и баба, автор Наум Трајчески

Втора награда: „За сите кој се молат за некого  - Шифра: Те молам за втора шанса, автор Оливера Јовановска


Трета награда: „Од главата си патиме - Шифра:?, автор Наум ПауноскиTрета награда: „Казна -  Шифра: мајка, автор Наум Трајчески


Песни за деца

Прва награда: „Новата учителка -  Шифра: Стариот учител, автор Ристе Петрески

Втора награда: „Не е смешно другарче -  Шифра:Трендафилчиња, автор Гроздан Јовановски

Трета награда: „Училиште зрак од светла иднина - Шифра:Деца,Деца, автор Оливера Јовановска

 Раскази за возрасни

Прва награда: „Бројаница - Шифра: Бројаница, автор Љубица Поповска


Втора награда: Не припаѓам во твојот свет - Шифра: Те напуштам, автор Оливера Јовановска


Трета награда: „Геноцид - Шифра: Планети, автор Велика Џангаловска Гатсис Расказ
и за деца

Прва награда: „Нов будилник - Шифра:?, автор Гордана Димовска

Втора награда: „Двете мали мечиња - Шифра: Планети, автор Велика Џангаловска Гатсис

Tрета награда: Маица - Шифра: Маица, автор Љубица Поповска


Првонаградена песна за возрасни:

ОД ТУЃИНА СТИГНАВ      

 Ко уморена птица

од туѓина стигнав.

В растурено гнездо

јас ноќта ја минав.

 Многупати ќерне

се завртев в час.

Наоколу гледав,

не испуштив глас.

 Можеби по патот

татко ми ќе мине,

јавајќи на коњот

дома за да стигне?!

 Бериќетот сакам

повторно да никне.

Мајка ми од негде

" Сине!" да ми викне!

 Ветровите веат,

прашина се крева.

Во куќата наша

сега има врева.

 Радувај се, село,

со нас сите збрани-

сонцето те грее

од неколку страни!

 

Потомци млади

дојдени се тука,

за баба и дедо

срцето им чука.

 Дома да се врати

не видоа дедо,

не слушнаа баба

да им каже: "Чедо!"

 Наум Трајчески

 

 Првонаградена песна за деца:

 НОВАТА  УЧИТЕЛКА       

Од како учителот 

во пензија појде

на негово место

учителка ни дојде.

 

Се престави таа

со презиме и име

истото го посака

да го сториме ние.

 

Внимателно сите 

не прозива со ред 

зборовите и беа

послатки од мед.

 

"Ќе говориме денес

за природата дечиња

во гората знаеме

има многу мечиња.

 

Природата е мајка 

сите што не храни

од секакво зло

таа нас не брани".

 Ристе Петрески


 Macedonian Timeline Australia

Monday, February 27, 2023

"МAКЕДОНИЈО ГОРДОСТ МОЈА!" - ЃОРЃИ ЃОРГИЕВСКИ

ЃОРГИ ЃОРГИЕВСКИ, Ѓе.Ѓе., е роден на 3 мај 1939 година во село Подмочани, Преспа.

Потомок е на револуционери, татко му Лазар и дедо му Ѓорги Парго се истакнале со своите историски дела.

Основното образование го почнал во родното село, но откако училиштето сe затворило, продолжил да оди во Царев Двор, со својот другар Владе Шарковски, секој ден и по студ и по невреме преку Езерени, пешки по десеттина километри кон Царев Двор и назад.

Се истакнал со бистрина и највисоки оценки поради што редовно и бил пофалуван од наставниците и од директорот на училиштето Ѓорги Прцуловски, кој понатаму го смета за свој доживотен пријател.

Детството го поминал и на училиште и на нива, биле тоа години кога во помагање на семејството биле вклучени и тој и помалите сестри Златка и Лепа.

Средно училиште тргнал да учи во Битола, но по две недели поминати таму го предомислил неговиот татко Лазар, за да биде поблиску до него, тој тогаш работел во "Гранит" како надгледувач на изградба на патот Ресен - Охрид.

Се запишал во гимназијата "Свети Климент Охридски", се сместил во интернат.

Во тоа време ги запознава другарите Иван Голабоски, Јане Ангеловски, Наум Бурназ, Николина Котушевска, Лазар Петковски, Елена Петровска, Васил Костојчиновски, Нијази Лиманоски, за кои секогаш зборува со радост.

Таму, му остава впечаток хуманиот гест на професорката Зердевска, таа на послабо ситуираните ученици им давала пари од својата плата.  Станува активист во Црвениот крст (оваа година се слави јубилеј од 75 години од основањето), и со насмевка се присетува дека во првата новогодишна акција на делење храна во Охрид, волонтерите за прв пат виделе портокали. 

Monday, February 13, 2023

ЕКСКЛУЗИВНО СО СИМЕ МЛАДЕНОВСКИ ЗА НОВАТА ЕМИСИЈА РАСПЕАНА МАКЕДОНИЈАМТ – Кажете ни за каква нова емисија станува збор?

СМ - Кога станува збор за една музичка емисија пред се треба да се направи концепција како би одела емисијата,треба добро да се размисли и да се внесат новитети за да бидат задоволни гледачите. Впрочем  и оваа емисија е создадена за гледачите и пред се најважно е мислењето на гледачите. Рејтинг на самата  емисија ја прават квалитетните песни, спотчиња, квалитетната музика која пред се треба да биде одбрана,кога велам одбрана тоа значи да се опфатат и доаените на македонската музика бидејќи,тие се нашите музички амбасадори. Ќе се потрудиме да го задоволиме вкусот на гледачите јас како музички уредник и Владо како монтажер и реализатор и секако екипата на Тв Сонце.

 МТ – Кој ве поддржува во овој најнов проект?

СМ - Би сакал пред се да истакнеме дека голема подршка имаме и од нашиот сопственик, на Тв Сонце господинот Џорџ Атанасоски главниот уредник  Игор и секако директорот Владимир Спасиќ.Се надеваме дека она што го спремаме но не би сакал да откријам ќе биде перфектно со многу новитети, кои за првпат ќе ги внесеме и се надевам ќе бидеме многу гледани насекаде,не копираме и не сакаме копии сето тоа ќе биде направено како мислиме. Ќе бидеме оригинални и единствени и се надевам гледани.

Sunday, January 29, 2023

Преку големата водa

Автор - Оливер Крстевски

Зошто дојде како да е мода

Да се оди преку големата вода

За печалба, пуста и тешка

Се прави страшна грешка.

Да се кине срце на мајка

А не живот како од бајка

Да ве гледа во нејзин двор

А вака не можи да изусти збор.

Солзи рони, на гради грутка

Ах сега да беа тука

Да има за кого зелник да месам

Вака сама крај оган, а се тресам.

Само слушам гласови и шумови

Ете, идат по нашите др умови!

Но, од сон ме будат кучиња

Збунето(а), не биле моите внучиња.