Subscribe:

Labels

Wednesday, June 27, 2018

ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ 2018

The Macedonian students at the Victorian School of Languages, Keilor Downs with the wonderful performance of Povardarie, impressed the multicultural audience in Melbourne.
Македнските ченици при Викториското училиште за јазици (Victorian School of Languages, Keilor Downs) со прекрасната изведба на Повардарие,  ја воодушевија мултикултурната публика во Мелбурн
Во овие турбулентни времиња кога сме на работ на губење на македонскиот идентитет, јазик и постоење, младите македонски амбасадори од саботното македонско училиште во Keilor Downs, неуморно се борат да го зачуваат светото наследство оставено од нивните прадедовци претставувајќи ја Република Македонија во срцето на Мелбурн пред многубројните различни националности и култури.

На 17-от по ред Интернационален Детски Фестивал кој се одржа во Неделата 17 Јуни во Мelbourne town hall, македонските ученици по втор пат зедоа учество со традиционалното оро " Повардарие". Облечени во традиционална македонска носија, горди што се Македонци, со грациозни чекори ја отсликаа нашата традиција, култура и јазик пред многубројната мултикултурна публика.
За нивното учество и збогатување на програмата на овој фестивал тие беа наградени со прекрасна плакета од организаторите на фестивалот.
Ова е уште еден доказ дека без разлика каде и да сме во светот треба да се бориме да го сочуваме нашиот македонски идентитет, култура, традиција и јазик и што е најважно да го пренесеме на следните, младите генерации кои се раѓаат надвор од Република Македонија со цел да се сочуваат корените на нашето македонско потекло.
Честитки до сите учесници, како и  наставничките Весна Дамчевска и Мирјана Стојчевска кои ги припремаа за настап со голема поддршка од директорот Садик Чагдаш.

Повеќе фотографии од настанот:

Macedonian timeline

No comments:

Post a Comment