Subscribe:

Labels

Saturday, June 22, 2013

Од записите за битката на Херонеја

Од записите за битката на Херонеја од историчарот Диодор Сикуло за Филип Македонски 
    (IV.II.2) 

Од записите за битката на Херонеја од историчарот Диодор Сикуло за Филип Македонски запишал :
“Дочекувајќи ги атињантите на Херонеја,Филип изглумил повлекување. Стратокле водачот на атињаните им наредил на своите војници да нападнат, викајки: ''Ќе ги гониме се до срцето на Македонија'' а Филип мирен набљудувајќи ги извикал: ''атињаните не знаат да победат''.
Тој и нареди на својата фаланга да биде збиена и цврста и да се повлекува полека, заштитувајќи се со штитовите од нападите на непријателот. Кога тој со овој маневар ги навлече надвор од нивната подобра позиција и со тоа доби надмоќ, и ги бодреше своите војници за силен напад.Така тој го уплаши непријателот и ја освои величествената победа.

Сребрените Kопја

На сон на Филип Македонски му некој му рекол: Ако се бори со острица од сребро ќе  освои се.
Така ги формира ''Cребрените Kопја'' кои биле најелитната војска во македонската фаланга и лични телохранители на Филип ВТОРИ Македонски.
No comments:

Post a Comment