Subscribe:

Labels

Saturday, April 23, 2016

ОСАМЕНОСТА ОПАСНА ПО ЗДРАВЈЕТО


Според истражувањата научниците сметаат дека осаменоста во голем дел го зголемува ризикот од срцев удар или мозочен удар. Последиците од социјална изолација е рамна на состојба загриженост, стрес предизвикан на работно место. Британските научници ги наведуваат овие резултати врз база на нивните испитувања спроведени над 181.000 луѓе. Исто така тие ја нагласуваат загриженоста за големиот импакт што го има социјалната изолација врз менталното здравје и човечката благосостојба.
Од вкупно 181.000 пациенти во ова истражување, 4.680 страдаат од срцеви болести а 3000 доживеале мозочен удар.
Како да се надмине осаменоста :
Стекнување на пријателства, поврзување со семејството и пријателите - посета, телефонски контакти, електронска пошта или видео технологија
Излегување од куќата - одете на  шопинг, вежбање, учење на нешто ново, посета на непознати места, гледање филм, читање книга, хоби
волонтирање во средината во која живеш - да запознаеш нови луѓе да се чувствуваш дека си дел од важна и ценета работа како и поврзување со луѓе
да имаш домашно милениче - делуваат позитивно на расположението и можат да го подобрат вашето физичко и ментално здравје.
One of the hardest part of life is deciding whether to walk away or try harder -  (quote)
Aко љубовта е универзална, никој не треба да биде изоставен.
И тишината има моќ да лекува дури посилно и од зборовите.
Не дозволувај да станеш роб на осаменоста, срцето е доволно големо да се отвори за нова љубов, нови патеки. 

Мacedonian Timeline

No comments:

Post a Comment