Subscribe:

Labels

Saturday, November 26, 2016

ПРОМОЦИИ НА РОМАНОТ ЕГЕЈСКА СОЛЗА

Успешни промоции на романот Егејска солза од Ванѓелко Лозаноски
Љубители на литература, култура и наука „Свети Висарион“ и Сојузот на Македонците од Егејот – Македон во Скопје во Музејот на револуцијата-ВМРО ја организираа промоцијата на романот „Егејска солза“ (со љубов низ огновите и низ виорите ) на 25.11.2016.
Низ огнената силна љубовна приказна на Ангелос и Ана се разоткриваат реките на солзи од прогонетите Македонци од своите родни огништа.
Од љубовна одисеја до потресни сцени корнење на Македонците од родните огништа.
Светот кога требаше да ја казни Грција ја засили со воена авијација, да ги бомбадира македонските села и градови.„јас мисслам тоа не е солза туку и солзи кои и Егеј би го преплавиле-подвлече Билјана на првата промоција во Битола
Промотори Марија Ѓеоргиевска, Виолета Секоска и Александар Ѓорѓиев, Тачко Јованов, зборуваше за издавачот на книгата Сојузот на Македонците од Егејот –МАКЕДОН, Печатењето на книгата е финансиски потпомогнато од Министерството за култура на Република Македонија.

Wednesday, November 23, 2016

БЕЗ ИЗГОВОРИ

Често пати наоѓаме изговори за тоа дека сме премлади и стари да сториме некои работи.Не е важно колку години имате сега. Вие никогаш не сте премногу млади или премногу стари за да успеете во она што го сакате. Еве краток список на луѓе кои се постигнале големи работи во различни возрасти. 
1) Хелен Келер, на возраст од 19 месеци, стана глува и слепа. Но, тоа не ја запре за да стане првата глува и слепа која се здоби со диплома за уметност. 
2) Моцарт веќе почна да свири на виолина и да компонира уште од петтата година.
3) Ширли Темпл беше 6 години кога  стана филмска ѕвезда со филмот  "Светли очи."
4) Ана Франк беше 12 кога го напиша Дневникот на Ана Франк.
5) Магнус Карлсен стана велемајстор во шах на возраст од 13 години.

Thursday, November 17, 2016

ТАЈНАТА НА ЦВЕКЛОТО

Едно истражување докажува дека јадењето на цвекло придонесува за побрзо трчање и одење на човекот. Овој црвен зеленчук исто така спомага за старите луѓе да можат подобро и побрзо да се искачуваат на скали или да го стигнат автобусот. Тајната на цвеклото лежи во содржувањето на нитратите кои ја зголемуваат енергијата во мускулите. Студијата е спроведена на две групи на луѓе, на едните им бил даден сок од цвекло а на другите сокот од цвекло не содржел нитрати. Спрема тоа, тие се покажало дека првата група трчала многу побрзо од другата.

Macedonian timeline

Tuesday, November 15, 2016

МАКЕДОНСКАТА ЛИТЕРАТУРА НА ФЕСТИВАЛОТ НА ПИСАТЕЛИТЕ

МЛД “Кочо Рацин“ ги известува сите љубители на македонската поезија и проза дека  ќе земе учество во активностите на Фестивалот на писателите (Writer’s festival 2016) во библиотеката во Mill Park.
Првата активност ќе биде Отворен микрофон и ќе се одржи на 16 Ноември од 6.30  до 7.30 навечер во просториите на библиотеката
Поетско читање (Поезија за душа),изложба на книги – 27 Ноември (недела) од 2.00 – 3.00 часот попладне. Ги покануваме сите љубители на македонскиот пишан збор од сите генерации да ни се придружат и да допринесат за промоцијата на македонскиот јазик во рамките на Фестивалот на писателите.

Macedonian Literary Association "Koco Racin" Inc, will take a part of Writer's festival Mill Park, 2016. The first acitvity Open microfon will happen on the 16 november, Wednesday from 6.30-7.30 pm. You will have opportunity to hear some of author's poems and literary work.
The second activity - Poetry reading in Macedonian will happen on the 27 November, from 2.00-3.00 p.m. in the library. MCome along to Whittlesea's  writers festival. Join local authors and many more in workshops, author talks, book signings and sales. Enter writing competitions, raffles, listen or participate in open mike sessions, flip through our giant ebooks, learn about publishing, writing and join in on our progressive story.Oh yes, then there's the giant secondhand book sale. Grab a bargain.

Со почит
Управата на МЛД Кочо Рацин Инк. Мелбурн

Macedonian timeline

Sunday, October 30, 2016

КОЈ ОД ДИЈАСПОРАТА ЗАСЛУЖУВА РЕПУБЛИЧКИ ПРИЗНАНИЈА И “ОРДЕН ЗА ЗАСЛУГИ ЗА МАКЕДОНИЈА”?


Македонското движење од патриотската диаспора, се уште води грижа за активистите на македонските национални и политички организации, од пред осамостојувањето до денес. Посебни грижи се за  актуелните интелектуални лидери и раководства, на Македонски организирани субјекти, кои несебично ја афирмираат Македонската кауза, на национално, политичко, културно, историско, верско и други полиња, од општествениот современ живот во дијаспората-иселеништвото, како и нивните соработници - истомисленици од Македонија.
Според горното, бидејќи движењето нема досега своја званична патриотска организација или Македонски Национален Комитет, по државите каде живее македонската емиграција, што е причина од разни опозициони антипатриотски делувања, со кои се растурале постојните идеи во миналото и денес, нема услови да се наградат и пофалат – стимулираат заслужените патриоти-интелектуалци. Само останува еднинствено меродавно тело  за тоа, што е институцијата Претседател на Република Македонија.
Заслужни Македонци и странски државјани, од Македонско порекло, од диаспората-иселеништвото за ПРИЗНАНИЈА И ДРЖАВНИ НАГРАДИ СЕ:
Ѓоргија АТАНАСОВСКИ – Џорџ, од САД, оснивач на списанието “Македонско сонце”, “Македонска алијанса”, првиот споменик  во републиката, на Александар Трети Македонски во Прилеп, како и пружање  помош во дел на македонската економија и сл.;
Гордана ДИМОВСКА, од Мелбурн, Австралија, автор на Македонски патриотски дела-книги и поетични дела, како и активен наставник за  изучување на Македонскиот литературе јазик, при специјалните детски паралелки на македонската заедница, оснивач и претседател на Литературно друштво “Кочо Рацин”;
Душан РИСТЕВСКИ, од Сиднеј, Австралија, автор на Македонски театарски дела, организатор на престави во Австралијско Македонскиот театар, претседател на  КУ друштво “Григор Прличев” како публишер-издавач на книги од автори на Македонски историјски дела и сл.;

Thursday, October 27, 2016

НАЈТЕШКАТА ЖЕНА ВО СВЕТОТ

На 36-години со рекордни 500 килограми Египјанката Иман е најдебелата жена во светот. Од својата единаесет годишна возраст кога и доживеала мозочен удар, не го напушта домот во Александрија Северен Египет. Живее со мајка и сестра и кои и помагаат во нејзината нега.  Кога се родила имала 5 килограми и дијагнозирана со елефантиазис, паразитска инфекција која предизвикала голем оток на нозете и рацетe.
Роднините и медицинските стручни лица сметаат дека причина за преголемата тежина е во дополнителните количества на вода која ги држи во телото.
Се стравува дека може и да умре, ако не оди во болница во Каиро за итна операција. Поради проблемот со нејзината тежина никогаш не одела на училиште.
Macedonian timeline

ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕЧАТ РОМАНОТ “ЕГЕЈСКА СОЛЗА“

The new novel "Aegean tear" is out now, by Prof. Vangelko Lozanoski
 History can be rough and tragic, but it must not be forgotten
"More than 50 thousand Macedonians perceived fate of displaced and persecuted people from their homes. During this ordeal, thousands of children are are taken away from their parents'
In the unique, exciting and dramatic way through personal records and photographs by Prof.Vangelko Lozanoski, the author of the novel "Aegean Tear" describes the suffering of thousands of Macedonians from the Aegean part. This is the only novel in which  Prof.Vangelko Lozanoski touches every heart and evokes different feelings and emotions in every reader and also everyone will perceive more understanding of Aegean Macedonians tears who will swirls forever in our hearts - Bojan Bezhoski
Излезе од печат “Егејска солза“,  единствен психолошко-филозофски, љубовен - историски роман во македонската и светската романсиеска литература. Во овој роман  на Ванѓелко Лозаноски, Македонците се одсликуваат-реално, со нивната љубов, храброст, борбеност и мудрост за родната Македонија. За успехот на романот дадоа свој придонес м-р. Ана Димитријовска, Проф Јулијана Јованоска
Виолета Сековска ,Ивона Талевска . Посебна благодарност на издавачот МАКЕДОНИ и за издавачот Ташко Јованов-кои вложија усилби овој роман да се обелодени